9

Vatreno krštenje novih takmičara

Peđa E73MPD i Marko E73PDH imali su u nedjelju (20.05.2018) vatreno krštenje učestvujući po prvi put na VHF radioamaterskom takmičenju na 2m. Uz samo savjetodavnu pomoć Ognjena E73EP, Peđa i Marko su radili na znak E73EPD sa lokacije “Patrija” JN85IB. Rezultat u ovom slučaju nije bitan, jer su iskazanom voljom definitivno naši pobjednici. Čestitke drugarima!…

Details

 

KAKO SE PRIDRUŽITI RADIO KLUBU KOZARA ?

U gradu Prijedoru već 60 godina postoji radio klub i jedan je od najtrofejnijih klubova bivše Jugoslavije.
Povežite se sa našim članovima radio kluba i dogovorite se da nas posjetite. U radio klubu ćete dobiti sve potrebne informacije.
Da bi ste se uključili u veliku porodicu radio-amatera treba da platite članarinu. Ne bojte se, naša članarina je … skoro simbolična, iznosi 24,00 KM godišnje ili 2,00 KM mjesečno koliko i koka kola u kafiću.

Želite da se učlanite, šta Vam kao budućem članu nudimo:

1. Korišćenje radio-amateskih frekvencija za komunikaciju sa radio-amaterima širom svjeta.
2. Uspostavljanje veza sa radio-amaterima širom svjeta.
3. Kvalitetnu obuku o elektronici, elektrotehnici i telekomunikacijama
4. Mogućnost praktične nastave u konstruktorskoj i računarskoj sekciji
5. Odlazak i učestvovanje na radio-amaterskim takmičenjima i sl.

Šta Vam je potrebno da bih koristili radio uredjaj?

Da bi ste mogli legalno da koristite radio uređaje za komunikaciju, morate položiti test u radio klubu. Nakon položenog testa, izdaje Vam se diploma o položenoj odgovarajućoj klasi radioamatera. Ne plašite se, sve znanje koje ćete steći, naučićete kroz zabavu, kroz usvajanje novih zanimljivih znanja i sposobnosti. Čuli ste za Morezovu azbuku, one čudne signale koji su se nekada koristili za prenos informcija? Danas su mnoge službe napustile ovaj vid komunikacije, ali ne i radio-amateri. Pored ostalih znanja, možete učiti, ako to želite i Morezeovu azbuku. Naravno, ona nije obavezna, da li želite da je naučite, zavisi od Vašeg interesovanja.
Nakon položenog testa, radio klub podnosi zahtev za izdavanje radioamaterske licence.

Zašto svaki radio-amater ima pozivni znak?

Sa dobijanjem licence, dobijate i pozivni znak, koji je Vaš i jedinstven je u svjetu. Naša zemlja ima međunarodnu oznaku E7. Ovom prefiksu dodaje se broj od 0-9 i zatim dva ili tri slova koja su samo Vaša. Ova kombinacija sačinjava Vaš pozivni znak. Pregled pozivnih znakova radio-amatera možete videti na sajtovima, a jedan od takvih sajtova je i međunarodni sajt za pozivne znakove www.qrz.com

Kako možete posjedovati svoju ličnu radio stanicu? (ručnu r.s.- toki voki, mobilnu r.s. ili stacionarnu r.s.)

Sa posjedovanjem licence, otvaraju Vam se vrata za korišćenje radio-amaterskih uređaja, u radio klubu. Ako želite raditi sa radio uređajima iz Vašeg stana – kuće, potrebno je podnijeti i zahtjev za izdavanje dozvole za radio stanicu Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine. Sve će to, za Vas obaviti radio klub ili Savez radio-amatera Republike Srpske.

Dobro nam došli.
Upravni odbor Radio kluba Kozara

73, de E73JHI